Universul Exploratorilor

Universul Exploratorilor
Globul pământesc; partea populată a globului pământesc (împreună cu tot ce se află pe el); locuitorii globului pământesc. ♦ Mediul, cercul, lumea imediată în care trăiește cineva sau ceva; domeniu material, intelectual sau moral. – Din fr. univers, lat. universum. - https://dexonline.ro/definitie/univers/definitii

Pentru conectarea la Fedivers se poate folosi HubZilla, un server de comunicații federate de domeniu public.

Vizitatorii portalului pot utiliza o instanță publică, la alegere, de la adresa https://hub.libranet.de/directory?f=&global=1&pubforums=1.

HubZilla oferun nod de comunicare bogat în funcții care folosește protocoalele Zot, OStatus, diaspora* și ActivityPub:

 1. Autentificare unică federată: face ca resursele private/protejate de pe site-urile externe să fie la fel de accesibile ca cele de pe site-urile locale.
 2. Control de acces federat (Federated Access Control): funcționează împreună cu Conectare unică federată (Federated Single Sign-on) pentru a oferi resurse media și web private/protejate oricui, inclusiv celor care vizitează site-uri diferite.
 3. Grupuri: publice, private și moderate. Acestea funcționează pe aproape toate platformele fediversului.
 4. Evenimente: calendar și prezență; notificări automate de aniversare ajustate în funcție de fusul orar pentru prietenii care folosesc această funcție.
 5. Permisiuni: pentru că nu toată lumea dorește să converseze și să împărtășească fațete intime ale vieții lor cu străini la întâmplare.
 6. Stocare în cloud: stocare de fișiere în rețea integrată cu control federat al accesului și acces/permisiuni de rețea socială. Disponibil prin WebDAV.
 7. Editor: suportă markdown, html și bbcode. Folosiți oricare sau toate acestea în orice postare pentru a crea o experiență bogată în media. Sunt acceptate editarea și previzualizarea postărilor. Este oarecum puțin probabil ca în utilizarea normală să depășiți limitele de lungime a postărilor federate (aproximativ 100 de pagini de text tipărite). Nu există limite arbitrare impuse asupra numărului de fotografii, fișiere sau răspunsuri la sondaje atașate.
 8. Partajare (Share): glisați și aruncați o serie de lucruri diferite, cum ar fi fișiere, fotografii, videoclipuri, pagini web, hărți, articole fediverse și numere de telefon pentru a le partaja.
 9. Liste (Lists): denumite uneori cercuri sau aspecte, acestea vă permit să vă definiți propriile grupuri de prieteni înrudiți și să comunicați cu aceștia ca un grup privat.
 10. Extensii (Extend): modificați sau îmbunătățiți funcționalitatea software-ului după cum doriți, instalând caracteristici suplimentare din addons și din colecția de aplicații gratuite.
 11. Permis de invitat (Guest Pass): oferiți acces special pentru invitați la resurse și medii private - în condițiile dumneavoastră.
 12. Zoom pentru prieteni (Friend Zoom): stabiliți gradul de apropiere față de orice conexiune și apoi măriți interactiv pentru a filtra fluxul dvs. pentru prietenii apropiați; sau măriți pentru a vedea postările unor cunoștințe ocazionale.
 13. Servicii de localizare: înregistrare, verificare și căutare în funcție de distanță
 14. Rapoarte de livrare: într-o lume multi-platformă descentralizată, se întâmplă lucruri. Uneori, site-urile și rețelele se defectează. Dezvoltatorii de proiecte introduc uneori erori și incompatibilități. Acest lucru vă permite să determinați ce s-a întâmplat cu postarea sau comentariul dvs. și unde a ajuns efectiv după ce l-ați publicat.
 15. Siguranță la erori: pentru că cel mai bun moment pentru a avea o copie de rezervă curentă a datelor dvs. este acum 10 secunde. Clonați-vă identitatea online și conținutul pe mai multe site-uri folosind protocolul Nomad și oglindiți orice modificări aproape în timp real. Apoi, dacă site-ul ales de dvs. se oprește (fie temporar, fie permanent) sau dacă sunteți dat afară din el dintr-un motiv oarecare, viața dvs. online nu trebuie să se încheie sau să vă forțeze să o luați de la capăt. Toți prietenii și tot conținutul dvs. sunt disponibile pe oricare dintre instanțele dvs. clonate - în orice moment.
 16. Oferă API-ul ActivityPub "Client to Server" pentru utilizarea cu aplicații externe.

Accesul la Universul Exploratorilor este permis numai pentru membri. Auto-înregistrarea se face la adresa https://universul.exploratorilor.ro/register iar utilizatorii înregistrați se pot conecta la adresa https://universul.exploratorilor.ro/login.